EURO CARILLON 2016

EUROCARILLON FESTIVAL 2016

Dordrecht/Amsterdam Ė Twaalf Europese beiaardiers uit o.a. Berlijn, Lyon, Birmingham en Brugge werken mee aan het Eurocarillon Festival dat van 18 t/m 20 augustus 2016 wordt gehouden op de torens van Dordrecht en Amsterdam. Naast solo-optredens, zijn ook concerten geprogrammeerd waar de beiaard te beluisteren is in samenspel met andere muziekinstrumenten. Diverse reizende beiaarden worden ingezet, waaronder het kleinste rijdende carillon ter wereld. De muziek die gespeeld wordt is gevarieerd. Naast oorspronkelijk voor beiaard gecomponeerde muziek, klinken ook arrangementen van muziekstukken die door de beiaardiers voor hun instrument zijn bewerkt. Van klassiek tot modern, van volksliedjes tot bekende filmmuziek.

Op vrijdag 19 augustus bespelen de beiaardiers om 12.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 18.00 uur de beiaarden van de Westertoren, Munttoren, Zuidertoren en Oudekerkstoren te Amsterdam. Zij rouleren die dag van toren naar toren. Deze Amsterdamse torentourdag wordt om 19.00 uur afgesloten met een beiaardconcert op het carillon van de Oudekerk. Dan spelen de Amsterdamse stadsbeiaardiers Gideon Bodden en Boudewijn Zwart een nieuwe compositie van de Nederlandse componist Jan-Bas Bollen. De Amsterdamse torens zijn op loopafstand van elkaar te bereiken en het best te beluisteren in de nabije omgeving van de torens. 

 

Op donderdagavond 18 augustus vanaf 19.00 uur en zaterdagmiddag 20 augustus vanaf 14.00 uur zijn de beiaardiers te horen op de carillons van de Stadhuistoren en de Grote Kerstoren te Dordrecht. Daar wordt ook gebruik gemaakt van het Bell Moods Concert Carillon, de reizende beiaard van klokkengieter Manousek uit TsjechiŽ en de mini-beiaard van klokkengieterij Allanconi uit ItaliŽ. De vijf koperblazers van het Nederlands Torenmuziek Ensemble zetten de concerten extra muzikale luister bij.

Het is voor de derde keer dat het Eurocarillon Festival in Nederland wordt georganiseerd. Eerdere festivals vonden plaats in BelgiŽ, Frankijk, Spanje, Duitsland, TsjechiŽ, Engeland en Ierland. Met de organisatie van het festival wordt de Europese beiaardcultuur muzikaal in het zonlicht gezet. Daarbij wordt het experiment niet geschuwd. Zo zingt bij het komende festival in Dordrecht een free-jazz zangeres uit Litouwen met de beiaard mee en is het instrument ook te horen in samenspel met Zingende Zaag. Al met al een feestelijk en lichtvoetig programma voor jong en oud. Alle concerten zijn gratis te beluisteren.

Download programma Eurocarillon 2016 in PDF

Op 19 augustus a.s. om 19:00 uur vindt op het carillon van de Oude Kerk van Amsterdam de wereldpremiŤre plaats van "The Order of Bellatrizia" geschreven door Jan-Bas Bollen als onderdeel van het internationale festival "Eurocarillon 2016". Het is geschreven in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en wordt uitgevoerd door stadsbeiaardiers Boudewijn Zwart en Gideon Bodden. De uitvoering duurt ca. 30 minuten.

HOME ©thevandijks.nl